Lokum Neden Ve Nasıl Yapılır
Türk Lokumu, dünyanın her bir noktasında markalaşmış bir tür tatlıdır. Avrupa’dan Amerika’ya kadar tüm dünya ülkelerine nam salan Türk Lokumunun, birçok batı ülkesinde tüketilen jölenin de kökeni olduğu bilinmektedir.
Türk Lokumu Yapımında Kullanılan Malzemeler
Türk Lokumu yapımında kullanılan malzemeler şu şekilde sıralanır ;
- Su
- Şeker
- Nişasta
- Sitrik Asit
- Gıda Boyası
- Aroma
Türk Lokumu Yapım Aşamaları
Günümüzde her ne kadar Türk Lokumunun nasıl yapıldığına yönelik birçok anektot varsa da bilinen en iyi lokum yapım aşaması şu şekildedir;
- Şeker, belirlenen miktarda suyun içine atılarak, suyun içinde tamamen kaybolana kadar kaynatılır. Daha sonra sitrik asit ve nişasta farklı bir kaba alınarak tamamen çözelti haline gelene dek bekletilir.
- Bu sürecin akabinde nişasta-sitrik asit çözeltisiyle şekerli su karıştırılır ve bir müddet kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
- Akışkan bir hale gelene dek kaynatılan karışım, demir kaplar içine dökülüp 18-22 saat kadar bekletilir.
- Son olarak, hazır olan lokumlara şekiller verilip paketleme işlemi yapılır ve tüketime hazır hale gelir.
Türk Lokumu Çeşitleri
Her türlü tat lokuma yakıştığı için, Türkiye’de ki birçok lezzet ve aroma Türk Lokumunda kullanılır. Özellikle her bir yöresinde farklı lezzetler ve damak zevkleri barındıran ülkemizde, yöreye göre o yöreye ait lezzetlerle lokumlar lezzetlendirilir.
Bunlardan bazıları şunlardır;
Karadeniz ve özellikle Giresun çevresinde Fındıklı Lokum, Isparta ve çevresinde Güllü Lokum, Karabük ve çevresinde Safranlı Lokum, Gaziantep ve çevresinde antep fıstıklı lokum, diğer tüm illerimizde de damak zevkine hitaben çikolatalı, narlı, cevizli, portakallı, kahveli, Hindistan cevizli, meyveli gibi birçok lokum çeşidi üretilir. Yumuşatıcı özelliğinden dolayı boğaz ve bademcik iltihaplanmalarına iyi gelir.Yaraların, çıbanların ve ciltteki birçok cilt hastalıklarının üzerine konulan lokum, içerisindeki nişasta vesitrik asit çözeltisinin sayesinde bu hastalıkların iyileşmesine olanak sağlar.Böbrek hastalıklarına iyi gelir.Lokum doğal bir besindir. Ancak her ne kadar doğal bile olsa içerisinde bulunan nişasta, şeker ve karbonhidrattan dolayı çok fazla tüketilirse vücuda zararı olur. Normalinden fazla tüketilen lokum, bireyin sağlıksız kilo almasına yol açar. Ayrıca içinde şeker bulundurulmasından dolayı, fazla lokum tüketimi diş çürümelerine de yol açabilir. Her ne kadar diğer tatlı türlerine bakılarak lokumun zararları daha az olsa da, fazlasını tüketmek zararlıdır ve kararında tüketilmelidir.